תקשורת מקרבת
לתת ולקבל מהלב
"תקשורת מקרבת" היא שפה שמקלה עלינו להישאר מחוברים לעצמנו ולאחרים, באופן אמפאתי ובונה, גם כאשר הנסיבות מאתגרות במיוחד, בכל מערכות היחסים בין בני אדם. היא מסייעת לנו להקשיב לעצמנו ולאחרים וכן לבטא את עצמנו, באופן מדויק ומלא, שיעורר את הרצון הטוב והיכולת ההדדית של כל המעורבים - לתת ולקבל מהלב, להגיע לחיבור ולהבנה, להגיע להסכמות ולפתרון קונפליקטים ולשתף פעולה מתוך רצון טוב הדדי.
הכוונה העמוקה של תקשורת מקרבת היא להעשיר את חיינו, כך שנדע איך לקבל מהאחר את מה שאנחנו רוצים, מהלב, לתת לאחר מתוך בחירה, מהלב, ליצור דיאלוג אמפתי ושיתוף פעולה.
אנו לומדים איך להשיג את מה שנחוץ לנו ביחד עם האחר ולא על חשבונו, אפילו במצבים של ויכוח, מחלוקת, סכסוך, מאבק וכו'.
תקשורת מקרבת מסייעת לנו ליצור שיתופי פעולה ומערכות יחסים מספקות ונעימות עם הסובבים אותנו. ליהנות מהנתינה לאחרים ולקבל מהם את מה שנחוץ לנו, בלי לשלם על כך מחיר שאיננו מעוניינים לשלם.
תקשורת מקרבת מסייעת לנו להבחין, להביע ולהקשיב באופן שמעודד את הזולת לרצות לשתף איתנו פעולה ומקל עלינו למנוע סכסוכים ולפתור בעיות בין אישיות כאשר הן מתעוררות.
בתקשורת מקרבת אנו לומדים מהי התנהגות מרחיקה (רמז: שיפוטים, ביקורת, עונשים, אי לקיחת אחריות...) ומהי התנהגות שמקרבת בין אנשים: שורה של מיומנויות שמאפשרות לנו גם להקשיב עמוק לעצמנו, גם להקשיב עמוק לזולתנו וגם להביע את עצמנו בצורה בהירה ומלאה.
אנחנו לומדים איך לתאר מצב באופן שיעורר בזולת רצון להתייחס לכך ובלי לעורר התנגדות, איך לדבר על רגשות גם כשהתנאים לא מתאימים לכך, איך להביע מה שחשוב לנו ואיך לבקש כך שהזולת ירצה לסייע לנו.
אנחנו לומדים גם מה לעשות כאשר הזולת פחות משתף פעולה, או אפילו מתנגד ואיך ליצור קשר משמעותי ושיתוף פעולה מרצון גם במצב כזה.
תקשורת מקרבת פותחה ע"י ד"ר מרשל רוזנברג, פסיכולוג יהודי אמריקאי, שהושפע מעבודתם של קרל רוג'רס, מרטין בובר, פאולו פריירה ועוד. ד"ר מרשל רוזנברג פיתח את השיטה בשנות ה- 70 של המאה הקודמת וכיום היא נפוצה ביותר מ- 40 מדינות ברחבי העולם.
תקשורת מקרבת מתייחסת לשני סמלים שמרבים להשתמש בהם:
התן – מסמל אותנו כשאנו בטוחים שאנו צודקים, ולכן באים בטענות לאחרים, דורשים מהם דרישות ומאמינים שמגיע לנו
הג'ירפה – מסמלת אותנו כשאנו משתמשים במיומנויות המקרבות של תקשורת מקרבת, הם עם עצמנו והן עם אחרים
תקשורת מקרבת פותחה בשנות ה-60 של המאה ה-20 על ידי ד"ר מרשאל רוזנברג, פסיכולוג יהודי אמריקאי, מיסד המרכז העולמי לתקשורת לא אלימה Center Nonviolent Communication. וכיום היא נפוצה ביותר מ- 40 מדינות ברחבי העולם.